Bedre datasikkerhed i firmaet: Sluk for de sidste servere nu

Datasikkerheden er bedre i skyen end i jeres firma.

Har I stadig jeres egne servere stående i firmaet, er det på tide at få slukket for dem nu. Ikke kun for at spare jer for bøvlet med at holde dem opdaterede, men også for at øge datasikkerheden i jeres firma. For on-premise servere er guf for ransomware-forbrydere og andre af internettets luskede typer.

Har I stadig en eller flere servere stående i jeres firma? Enten fordi I ikke har taget springet ud i skyen endnu, eller fordi de kører nogle specialudviklede løsninger, I mener, der ikke kan flyttes. Men det kan de oftest. Så det er nu, I skal tage beslutningen og slukke for jeres egne servere, inden det er for sent.

For netop virksomhedernes servere er målet for mange af de ransomware-angreb, vi ser i disse år – f.eks. i stil med det, der lagde Mærsk ned i flere dage og skabte totalt kaos på det internationale container-marked.

Mange virksomheder lukker inden for et år efter ransomwareangreb

Ransomware krypterer alle data på computeren og afkræver dig for en løsesum, for at du kan få dine data igen. Det kommer oftest ind i virksomheden via en af jeres medarbejdercomputer. Så snart en computer er inficeret, spredes angrebet til alle andre computere, der er tilsluttet det samme netværk – og fanger det en server på dette netværk, kan det for alvor lamme jeres virksomhed.

For hvem kan leve uden sine data i dag? Alt lige fra udviklingsafdelingerne over salgsafdelingen og til lager og logistik rammes. Så der går ikke mange minutter fra ransomware-angrebet er indledt og til virksomheden kapitulerer totalt og lukker helt ned. Det betyder forsinkede leverancer, ingen eller nedsat mulighed for at modtage nye ordrer og nedsatte muligheder for at få varer ud og ind af lageret.

”Mange af de virksomheder der er blevet ramt af ransomware, lukker oftest inden for et år efter angrebet”, fortæller Nis Bank Lorenzen fra danske Cloudworkers, der er Microsoft Azure partner. ”For følgerne af ransomware-angrebet kan spøge meget længe efter det har fundet sted, og mange af kunderne når at finde nye leverandører, inden virksomheden er oppe at køre igen. Så om ikke andet betyder angrebet et blivende fald i omsætningen for mange af de berørte virksomheder”, uddyber Nis Bank Lorenzen.

Bedre datasikkerhed i skyen

Men følgerne af et eventuelt ransomware-angreb på medarbejdernes computere, bliver slet ikke så altødelæggende for virksomhedens it-infrastruktur, hvis virksomhedens servere og digitale tjenester er langt ud i skyen. Her taler vi ikke om de mange gratis lagertjenester, men om en professionel platform som f.eks. Microsoft Azure.

Her sker sikkerhedskopiering af alle virksomhedens data og digitale tjenester helt automatisk, ligesom sikkerheden på Microsofts datacentre er mange gange større, end de er i en traditionel dansk virksomhed. Samtidig er der indbygget sikkerhedsfunktioner, som reagerer på mistænkelig aktivitet på de lagrede data – hvilket oftest vil kvæle ethvert forsøg på ransomware, der måtte slippe ind.

Skulle uheldet være ude, kan den bagvedliggende sikkerhedskopi hurtigt genskabe alle servere og data, så snart ransomware-angrebet er stoppet på medarbejdernes computere. Altså kan firmaet være oppe at køre normalt igen i løbet af kort tid, og mister derfor ikke nær så meget omdømme, som hvis alle data og tjenester var hosted lokalt.

Så derfor er det nu, du skal slukke de sidste servere – og flytte ud i skyen. Før det er for sent.