Guide: Få styr på kørselsfradraget og spar penge i SKAT


Hvis der er mere end 12 kilometer fra dit hjem til din arbejdsplads, kan du få fradrag for din transport mellem hjem og arbejdsplads. Alt for mange danskere har ikke styr på kørselsfradraget. Men det betaler sig, for der kan være mange penge at spare i SKAT hvert år.

Selvangivelsen står meget langt nede på de fleste danskeres liste over yndlingsbeskæftigelser. Men du kan spare mange penge i SKAT, hvis du bruger bare nogle få timer på selvangivelsen. Og et af de steder, hvor der er mange penge at spare for de fleste danskere, er kørselsfradraget.

Hvad er kørselsfradrag?

Kørselsfradraget er et fradrag, du får pr. kilometer transport, du har mellem dit hjem og din arbejdsplads, hvis du har mere end 12 kilometer hver vej (24 kilometer i alt). Fradraget beregnes udelukkende pr. kilometer over de første 24 kilometer pr. dag.

Du har ret til dette fradrag, hvis du har lønnet arbejde. Uanset hvilken type arbejde, det drejer sig om, og uanset hvor mange timer, du arbejder. Det gælder også ved eksempelvis studiejob eller ved job med løntilskud.

Kan du få kørselsfradrag som studerende?

SU regnes ikke som løn, og derfor kan du ikke få kørselsfradrag som studerende. Det gælder både til dit studiested og til eventuelt ulønnede praktikophold i forbindelse med din uddannelse.

Du kan få gode råd om skattefradrag her, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan få kørselsfradrag.

Hvor meget kan du få i kørselsfradrag?

Satserne for fradraget justeres fra år til år. Men for 2017 får du 1,93 kr. pr. kilometer fra 25-120 kilometer om dagen. Og så får du 0,97 kr. pr. kilometer, der ligger over 120 kilometer om dagen.

Dog får du i nogle udkantskommuner også 1,93 kr. pr. kilometer for det, der ligger over 120 kilometer om dagen. De første 24 kilometer om dagen, får du aldrig noget for.

Kørselsfradraget er uafhængigt af din transportform. Du får altså det samme fradrag uanset om du kører bil, motorcykel, offentlig transport eller cykel.

Det samme gælder, hvis du kører med andre. Uanset om du betaler til samkørslen eller ej, har du ret til samme fradrag, som hvis du selv kørte.

Hvordan beregner du dit kørselsfradrag?

For at beregne dit kørselsfradrag skal du først vide to ting:

  1. Afstanden mellem dit hjem og din arbejdsplads
  2. Antal arbejdsdage for det pågældende år

Afstanden

Kørselsafstanden er længden mellem dit hjem og din arbejdsplads. Og det behøver ikke være den korteste rute. Du må gerne vælge en rute, der er længere, hvis den eksempelvis er hurtigere på grund af mindre trafik.

Antal arbejdsdage

Det antal dage du rent faktisk har haft transport til og fra arbejde i det pågældende år. Hvis SKAT selv skal fastsætte denne, tager de udgangspunkt i 216 dage. Det svarer til et helt arbejdsår fratrukket 6 ugers ferie, plus 6-8 hverdage uden kørsel, som eksempelvis sygedage eller hjemmearbejdsdage.

Selve beregningen

Når du skal indberette din selvangivelse, er der en beregner som en del af den elektroniske selvangivelse. Den gør det let at lave beregningen, når blot du kender de to ovenstående tal.

Vil du gerne beregne beløbet på forhånd, kan du bruge SKATs beregner her.


Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*