Lys til den mørke tid – og resten af året

lampe

Selv om lys i boligen er et must året rundt, er det specielt i den mørke tid af året, at behovet for elektrisk lys er størst. Det er om vinteren, at vores valg af lamper for alvor står sin prøve. For når det elektriske lys er tændt i mange timer hver dag, er det ekstra vigtigt, at det giver det rigtige og mest behagelige lys. Det kræver omtanke, når du skal vælge de lamper, der skal oplyse din bolig.

Der findes en lampe til ethvert brug – nogle lamper er bare mere anvendelige end andre, fordi deres design lige tager os de skridt tættere på den optimale lyssætning, som andre lamper ikke giver.

Samtidig giver moderne LED-teknologi mulighed for at vælge forskellige farvetoner på lyset. Det kan lyde som en lille detalje. Men rent faktisk kan den rigtige farve på lyset gøre det nemmere at få maden i familiens kræsne munde.

Punktbelysning eller orienteringslys

Det første du skal tænke over, når du skal vælge lampe, er, hvilket formål lyset fra lampen skal have. Skal det være en punkt- eller overfladebelysning, der giver et koncentreret lys til et nærmere afgrænset område? Eller skal det være et lys, der gør det muligt at orientere sig i et lokale?

Begge anvendelsesmuligheder kombineres i mange lampetyper, ved at anvende en gennemsigtig eller gennemskinnelig lampeskærm. Så kan lampen dels oplyse overfladen under sig og dels give lys til omgivelserne gennem skærmen.

Det ses typisk med spisebordslampen, der tit både giver lys til maden på bordet og stuen omkring bordet. Samtidig er spisebordslampen oftest husets mest manifesterende lampe, der udover at give et godt lys, også skal signalere noget omkring jeres stil og jeres økonomiske formåen.

Kombinationen ses også i de uplight-lamper, der tit står ved siden af den gode lænestol eller sofaen. Denne type lampe har tit monteret en læselampe på standeren, som gør det muligt at bruge lampen både til at orientere sig ved og til at læse, sy, hækle eller stikke ved.

Den rigtige farve på lyset giver ro under måltidet

Som allerede nævnt har lysets farve også stor betydning for lysoplevelsen. Typisk har vi været vant til, at elektrisk lys havde en gullig, gylden farve. Det skyldes den gammeldags glødepære, der i over 100 år var først den eneste og senere den foretrukne lyskilde.

Men med moderne LED-teknologi er det blevet muligt at få flere forskellige farvenuancer på det hvide lys – eller måske ligefrem at få flere forskellige farver på lyset. Det tilføjer en ny dimension til valget af lampe. For lysnuancen eller et farvet lys ændrer hele oplevelsen af lampen.

Samtidig spiller den rigtige tone på lyset en stor rolle for det, som vi ser på med lyset. Således viser overraskende undersøgelser, at det er nemmere at få kræsne personer til at spille madvarer, de ikke kender eller ikke bryder sig om, hvis du bruger en LED-pærer med et koldt, hvidt lys.

Dette lys kommer nærmere på rigtigt sollys og misfarver således ikke fødevarerne på samme måde som den gammeldags glødelampe. Det betyder, at fødevarerne beholder sin naturlige farve – og det har tilsyneladende en stor betydning for de fleste kræsne. I hvert fald får du dem nemmere til at spise nye eller ting, de ikke er så vilde med, når du vælger en LED-pære med en kølig nuance.

 


Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*